Kun informaation ja verkkoliikenteen määrä kasvaa, ihmisillä ei riitä resurssit puolustusten rakentamiseen ja data-analytiikkaan, vaan on pakko hakea apua automaatiosta. Kaikkien ihmisten tarvitsee välillä olla offline ja rentoutua, työpaikan tai oman yrityksen asioista murehtimatta. Tekoälyllä ja automaatioilla on kasvava rooli siinä, miten tietoyhteiskunta pelaa silloinkin kun itse olemme vapaalla. Mitä pitää olla taustalla kunnossa, jotta voi luottavaisin mielin hetken rentoutua? Miten päästään tietotulvasta tietoturvaan? Kun yrityksen tai tietojärjestelmän kyberturvallisuus on ammattilaisen verifioimaa tai kuntoon saattamaa, voidaan luottaa monitorointiin ja valvontaratkaisuihin, pystytään irtautumaan päivystämisestä ja erilaisien tietovirtojen seuraamisesta.

 

“Companies, act your age!” – Aswath Damodaran

Aswath Damodaran on rahoituksen professori New Yorkin yliopistosta. Nordic Business Forumissa hän puhui yritysvaluaatiosta sekä yritysten elinkaaresta. Hänen mukaansa yritysten tulisi käyttäytyä ikänsä ja kehitysvaiheensa mukaisesti.

Yritykset, jotka eivät käyttäydy kasvuvaiheensa mukaisesti – yrittävät nopeuttaa kasvuansa tai hidastaa ikääntymistään – hukkaavat arvoansa rahoittamalla ekosysteemiä joka rahastaa näistä prosesseista.

Myös tietoturvan näkökulmasta kyberturvan kehittäminen on tärkeää yrityksen kasvun mukaisesti, jottei se jäisi muiden asioiden jalkoihin. Kasvavan tietomäärän hallinnointia ei kärsi jättää ”sitten kun ehtii” -asiaksi, vaan on tärkeää turvata selustansa hoitamalla tietoturva kuntoon hyvissä ajoin. Liiketoiminnan kasvu ja bisneksen imu vie helposti mukanaan. Kun yrityksen tietovarastot kasvavat, ja yritys on vastuussa esimerkiksi asiakkaidensa luottamuksellisista tiedoista ja suuresta määrästä henkilötietoja, täytyisi muistaa kasvattaa tietojen suojaamiseen liittyviä mekanismeja riittävällä tasolla.

Lohkoketjuja ja kananugetteja – Don Tapscott

Don Tapscott ilmoitti NBFssä digitaalisen ajan toisen ajanjakson alkaneen. Tätä aikakautta merkkaavat mm. tekoäly, koneoppiminen, virtuaalinen todellisuus, IoT ja itseajavat autot – ja kaiken tämän keskiössä lohkoketjuihin perustuva teknologia. Lohkoketjut ovat keskeinen teknologia-alusta todellisen verkostoituneen, jakamiseen perustuvan talouden kehittymiseen. Itse lohkoketjut eivät sellaisenaan ratkaise kaikkea, eivätkä ne rakenna itse itseään, mutta Tapscottin mukaan ne ovat paras apumme digitaalisen talouden toteuttamisessa.

Lohkoketjujen tietoturva on huolenaihe yleisessä keskustelussa. Tapscottin mukaan lohkoketju-pohjaisen tietoturvamekanismin purkaminen on yhtä helppoa kuin McDonaldsin Chicken McNuggetin muuttaminen takaisin kanaksi. Tieto lohkoketjun infrastruktuurissa on yhtä prosessoitua kuin mäkkärin kananugetti. Jos se halutaan palauttaa alkuperäiseen muotoonsa, siinä saa tehdä jo ihmeen.

elfGROUP on mukana kehittämässä ja arvioimassa tietoturvallisia, verkottuneita tietojärjestelmiä, olivatpa ne sitten IoT-, lohkoketju- tai johonkin jo koetellumpaan teknologiaan perustuvia tietojärjestelmäkokonaisuuksia – kaikissa näissä järjestelmissä on kuitenkin ohjelmistosydän, jolle me lämpenemme.

Obama, kaiken huipentuma

Informaatio tietoturva

Oli myös ikimuistoista nähdä itse presidentti Obama esiintymässä. Hän korosti maailman pienentymistä ja sitä, että emme voi elää siiloissa vaan on otettava koko globaali yhteisö huomioon, olipa kyse ympäristöasioista tai teknologiakehityksestä. Obaman mukaansa tässä verkottuneessa maailmassa ei ole enää salaisuuksia, vaan kaikkialta maailmassa nähdään miten muualla maailmassa eletään, ja kuka tahansa voi pyrkiä saavuttamaan samanlaisen elämän kuin ihmiset toisella puolella maailmaa.

Obama myös kehui suomalaista koulutusjärjestelmää ja puhui koulutuksen merkityksestä sekä panostamisesta nuoriin ihmisiin. Hän toi esille, miten ihmisten ensimmäisen ihmissuhteen eheys, avoimuus ja rehellisyys vaikuttaa kykyymme johtaa ja olla vuorovaikutuksessa. Tälle luottamusperustalle on hyvä rakentaa laajoja ja vaativia kokonaisuuksia – eräänlaista arkkitehtuurisuunnittelua tämäkin 😉